Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSODÁLT TERMÉSZET

CSODÁLT TERMÉSZET

A természet a természetes anyagi, élő- és élettelen világ. Mikrovilág, növények, gombák, állatok világa. Csodált, csodálatos és csodás, varázslatosan meseszép a látható természet. Egyrészt szemet gyönyörködtető, másrészt szinte csodás létű, szerveződésű és működésű. Mesés is a természet, mesék tárgya, lényei mesék alanyai. És varázslatával költőt ihlető.

Csodálatos természet

Sarkoktól az Egyenlítőig, Indonéziától keletre-nyugatra az Antillákig, és mínusz 11 km-től plusz 9 km-ig a tengerszinttől van élet. Korallzátonyok és tengeri-óceáni, vízi élővilág, esőerdők, lombos erdők és fenyvesek a törpefenyvesig... Sivatagtól a magashegységi sziklákig változik az élővilág: rovarok, madarak, emlősök, kétéltűek és hüllők, nyitvatermők, zárvatermők és gombák… Féléves nappal, majd fél év éjszakától a gazdag négy évszakos vegetáción keresztül a trópusokig... Virágok színgazdagsága és élőlényi méretkülönbségek, hangok, színek és illatok... Ragadozók és növényevő állatok, lágy és fás szárú növények... Nemzeti parkok és más védett természeti területek, védett és hasznosítható vadon élő fajok… Mindezek csak figyelemfelhívásként, emlékeztetőül, gondolatébresztésül szolgálnak a természetről.

A világhálón ezrével találhatók fényképfelvételek a csodálatos természetről, az ökoturizmus gyakorlása pedig még szemléltetőbb lehet. A képen: hamvas küllő (védett, 50.000 Ft/egyed) pár násza (fotó: Zámbóné Miskolczi Tímea).

hamvas-kullok-nasza.jpg

 

A természet csodái

A csodára nem vallási értelemben is többféle meghatározás létezik. Egyféle megközelítés az, hogy a csoda olyan rendkívüli és rejtélyes tünemény, figyelmet vonzó, ámulatot ébresztő érdekes jelenség, csodálatos dolog, amely kitűnik a hétköznapi tapasztalatok közül. A csoda a természetre is vonatkozik, és a természet csodáiról sok könyvkiadvány, valamint világhálós publikáció létezik.

A természet csodáinak tartják Földünkön többek között a következőket (az a csoda, hogy még vannak): Amazónia esőerdő, Iguazú-vízesés, Viktória-vízesés, Puerto Princesa földalatti folyó, Dzsedzsu (Jeju) az Istenek szigete, Csokoládé-dombok, Tábla-hegy az Istenek asztala, Ha Long-öböl stb.

A hazai természeti csodák között szerepeltethető például az Ipolytarnóci Ősmaradványok (TT), a Baradla-barlang, az Egerszalóki Sódomb (helyi jelentőségű TT), a Megyer-hegyi Tengerszem (TT), a Rám-szakadék (Duna-Ipoly Nemzeti Parkban), a tiszavirágzás, és lehetne folytatni a sort. A képen: Ipolytarnóci Ősmaradványok TT - tanösvény, lábnyomos homokkő (fotó: Szarvas Imre).

ipolytarnoc.jpg

 

Mesés természet

A mese az egyik legősibb műfaj. A természet vagy a természettel összefüggés pedig a mesék egyik alapvető témája őseink meséitől a korszerű mesefilmekig. Létezik ökomese gyűjtemény is. A természet mesés szépsége, tanulságai, bemutatása élményül szolgál. Nagyon sok mesekönyv van, köztük közismert a 366 és négy történet a természetről című. 

Ihlető természet

A természet szépsége és varázslata ihleti az embert, a költőket és a természetfestőket. Az emberek közt a természettel összefüggő szép, igaz és találó szólások, mondások keletkeznek.

A költők verse szépen hangzó kötött ritmusú szöveg. 1993-ban jelent meg Dr. Majer Antal válogatásában Az erdő poézise című könyvkiadvány, és vannak más, a természetről szóló versgyűjtemények is.

Egy versszak Petőfi Sándor A Tisza című verséből:

Oh természet, oh dicső természet!
Mely nyelv merne versenyezni véled?
Mily nagy vagy te! mentül inkább hallgatsz,
Annál többet, annál szebbet mondasz.

A természetfestők közül Dr. Kovács Mátyás és Matyikó Tibor Társaságunkhoz is közel álló művészek.

Dr. Kovács Mátyás amatőr festőművész és fafaragó festményei a természeti tájról a lélekig hatnak. Alábbi festményének címe: Életút az erdőn át (2017).

1606159849439_1606159834563_e4d04c3f-9a8c-4c3b-8cdc-79f2b3100153.jpeg

 

Matyikó Tibor természetfestő és grafikus egyik könyve: Vallomás a természetről ecsettel és ceruzával.

matyiko-tibor-konyve.jpg

 

2020 © Dr. Temesi Géza