Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TERMÉSZETSZÓLÁSOK

A TERMÉSZETTEL KAPCSOLATOS SZÓLÁSOK - MONDÁSOK (a természet mint a szólások forrása)

A külső természettel, a vadon élő élővilággal kapcsolatban, illetve az emberi élettel, emberi természettel és viselkedéssel összefüggésben rendkívül gazdag a nyelvünk célzatos hasonlatokat is megjelenítő népi szólásokban és közmondásokban. Hajdanában az emberek közelebb éltek a természethez, mint manapság, ennek a megnyilvánulásai azok a megfigyelések, amelyekből a szólások, közmondások fakadnak. Ezekből kíván figyelemfelhívásként ízelítőt kínálni a menüpont tartalma. A különböző címek alatti szólások között több szempontból sincsenek éles határok, hisz' emberi a nézőpont, a vadon élő élővilág pedig többnyire az emberrel összefüggő hasonlítás.

ERDŐ, FA, FŰ

Egy fa nem erdő. Nem látja a (sok) fától az erdőt. A tűz mellett minden fa megég, kivéve a tréfát. A fák nem (sem) nőnek az égig. ⁎ Fűben - fában orvosság van. Fából vaskarika. A vén fa sokkal nagyobb árnyékot vet.  Fűnek - fának...  A száraz fa mellett a nyers is megég. Ritka mint a téli fa árnyéka. Kutya is füvet eszik, amikor beteg.  Fűbe harapott. Egy fa nem erdő.  Nagy erdőben sokféle madár él.  ….

20210203_125544-4.jpgMADÁR

Csíp-csíp csóka … 

Csóka

csípeget városszéli gyepen.

Védett faj,

50.000 Ft/egyed.

Madarat tolláról. Szabad mint a madár. Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű. Egy fecske nem csinál nyarat. Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka.  Csörög a szarka, vendég jön.  Gólya a békával nem barátkozik. Gólya a kelepelésből megél. Elvitte mint gólya a fiát. Jobb egy veréb kézben, mint egy galamb a háztetőn. Úgy néz, mint a bakcsó. Szép mint a sárgarigó. Varjú varjúnak, csóka csókának, holló hollónak nem vájja ki a szemét. Ritka mint a fehér holló. Lop mint a szarka. Tarka-barka mint a szarka. Sas legyet nem fogdos. A bagoly is bíró barlangjában. Sólyommadárnak nem lesz galamb fia.  Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. ⁎ Ritka madár fészek nélkül. Igen örvend a rigó, felel neki a szajkó. A sas nem ismer demarkációs vonalakat. Csip-csip csóka, vakvarjúcska... (megj.: a mondókában a vakvarjú nem varjú, hanem a bakcsó népies neve; a bakcsó fokozottan védett madárfaj) Vigyen el a kánya! ...

20201205_104745-3.jpgNéz mint varjú az üres koncba

(Néz mint varjú az árnyékára)

Vetési varjú

városszéli gyepen.

Védett faj,

50.000 Ft/egyed.

ROVAR, PÓK, CSIGA

Apró a tücsök, de hangos hangja. Bogara van (bogaras). Tücsköt - bogarat összehord. Legyeskedik. Ki bogár után indul, ganéjba jut. Több esze van egy cserebogárnak. Illik mint szögletbe a pók. Olyan mint a pókháló. Szorgos mint a hangya. Szemtelen mint a poloska. Tiszavirág életű. A legyet sem bántja. Alázatos mint az őszi légy. Egy csapásra két legyet. Légynek sem árt. Csiga-biga gyere ki, ég a házad ideki! Csigavér.  …..

HÜLLŐ, KÉTÉLTŰ, RÁK

Kígyót - békát kiált rá. A béka feneke alatt van. Felfuvalkodott béka. Mérges (hideg) mint a kígyó. Sziszeg mint a kígyó. Okos mint a kígyó. Ritka kígyó méreg nélkül.  Izeg-mozog, mint a gyík. Akit a kígyó megmart, a gyíktól is fél. Halad mint a rák. Rák fog nyulat. Lágy hónapban kemény a rák. Rák is szokásból jár vissza. …..

DENEVÉR, EGÉR, HÖRCSÖG

A denevér sem madár sem egér. Denevér - bőregér. ⁎ Este jár mint a denevér.  Szegény mint a templom egere. ⁎ Az egér sem jár mindig egy lyukba.  Cincognak az egerek. Egérutat nyer. Macska is egérrel álmodik. Alszik mint a hörcsög. Mérges mint a hörcsög. …..

HAL, VAD, FARKAS

Él mint hal a vízben. Fejétől bűzlik a hal. A halaknak csuka a farkasa. Nem mind hal, ami úszik. Nagy hal megeszi a kisebbet. Ravasz mint a róka. Félénk (fürge) mint a nyúl. Gyáva nyúl.  Kiugrasztja a nyulat a bokorból. Alszik mint a nyúl. Lapul mint nyúl a fűben. Összeakadt hörcsög a borzzal. (megj.: a hörcsög védett, a borz vadászható vad) Éhes mint a farkas. (megj.: a farkas fokozottan védett) …..

FOLYÓK, PATAK, TÓ

Dunát lehetne vele rekeszteni. Dunába hord vizet.  Sok víz lefolyt azóta a Dunán. Dunát lehetne rekeszteni velük.  Sok víz lefolyik addig a Tiszán. Ki a Tisza vizét issza, vágyik annak szíve vissza. Ki a Tisza vizét issza, saját levét issza vissza. Zavaros mint a Tisza. Isten éltessen sokáig, míg a Tisza ki nem szárad bokáig. Duna-Tisza-Dráva-Száva, törjön ki a lábad szára! Kis patak nem árasztja meg a tengert. A patakuk is onnan folyik. Csendes mint a tó.  Lassú víz partot mos. …..

20201207_144411-3.jpg

Természetközeli emberi természet

(Erdész az erdőben)

Olajfestmény (Bajor T.)

EMBERI TERMÉSZET

A szokás természetté válik. Ebet szőréről, madarat tolláról, embert barátjáról ismerni. Madarat tolláról, embert szaváról. Keresztben viszi a létrát az erdőben. Faképnél hagy. A türelmetlenség gyümölcse mindig éretlen. Ember embernek farkasa.  Rákháton jár Ágról szakadt ember. Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem hogy alacsony a kerítés. Ha most igazat mondasz, a légy is madár Halász, vadász, madarász, üres tarisznyában kotorász. Kígyót melenget keblén. Kocsányon lóg a szeme. Előre iszik a róka bőrére. Annyit iszik, mint a veréb. A betű közellátóvá és szűkkeblűvé tesz, a természet messzelátóvá és nyíltszívűvé. A férfi a szabad természetben a legerősebb, a nő a legszebb. Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Aki fát ültet, bízik a jövőben …..

Mintegy 20.000 közmondás és közmondásszerű szólás létezik nyelvünkben.

Lásd IRODALOM és más FORRÁSOK:

Dugonics András (1820): Magyar példa beszédek és jeles mondások

Erdélyi János (1851): Magyar közmondások könyve

Erdélyi János (1862): Válogatott magyar közmondások

Sirisaka Andor (1890): Magyar közmondások könyve

Dr. Margalits Ede (1896): Magyar közmondások és közmondásszerű szólások

Paczolay Gyula (1991): 750 magyar közmondás

O. Nagy Gábor (1985): Magyar szólások és közmondások

Bárdosi Vilmos - Kiss Gábor (2005): Közmondások

Bárdosi Vilmos (2012): Magyar szólások, közmondások adatbázisa

CITATUM: Közmondások

Wikidézet: Magyar közmondások

Arcanum.hu